گزارش جلسه دفاع پایاننامه جناب آقای مسلم بشاورد
۱۲ دی ۱۴۰۰به حول و قوه الهی جلسه دفاع پایاننامه جناب آقای مسلم بشاورد، مقطع کارشناسیارشد، رشته مدرسی تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی چهارشنبه ۰۸ دی ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۳۰ در دانشگاه معارف اسلامی برگزار گردید
موضوع پایاننامه: وضعیت علوم و عالمان اسلامی؛ قرائت، تفسیر و حدیث در قرن ۱ و ۲ هجری شرق خلافت اسلامی.
استاد راهنما: جناب آقای دکتر محمد نصیری.
استاد مشاور: حجتالاسلاموالمسلمین دکتر محمد هادی منصوری.
استاد داور: حجتالاسلاموالمسلمین دکتر کامران اویسی.
جلسه دفاع، پس از قرائت چند آیه از کلامالله مجید و اعلام برنامه توسط استاد محترم راهنما شروع و سپس دانشجو به ارائه گزارشی از پایاننامه پرداخت.
در ادامه داوران محترم نظراتشان را مطرح نمودند و بعد دانشجو و اساتید محترم راهنما و مشاور به دفاع از رساله پرداختند. و سپس اساتید برای نمره دانشجو به شور نشسته و بعد از آن صورتجلسه توسط استاد محترم راهنما قرائت و در آخر سوگندنامه توسط دانشجو خوانده شد.
چکیده پایاننامه
علم و دانش بخش مهم و جدا نشدنی تاریخ اسلام است. اسلام و حاکمان مسلمان همواره به علم دوستی و ترویج دانش شهرت داشتهاند. بخش مهمی از تاریخ اسلام به تاریخ علوم اسلامی مربوط میشود. علم تفسیر و قرائت به دلیل ارتباط با فهم کلام الله از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار بوده و همواره مورد توجه دانشمندان در قرون متمادی بوده است. حدیث نیز به عنوان شارح ومبیّن قرآن از جایگاه رفیعی برخوردار بوده و به عنوان دومین منبع دریافت معارف دینی همواره مورد توجه بوده است. برای تمام پژوهشگران به طور عام و خصوصاً کسانی که از نزدیک با این علوم سر وکار دارند بسیار مهم است که تاریخ وسرگذت علوم اسلامی خصوصاً در ابتدای اسلام و در دوران ظهور وشکلگیری آن را به خوبی بدانند. این تحقیق به روش کتابخانهای در پی این است که وضعیت علم و عالمان قرائت تفسیر و حدیث در دو قرن اول را مورد بررسی قرار دهد و حوادث، جریانات و افرادی که باعث رشد و یا عقبماندگی این علوم در این دو قرن شده را کاوش کنیم.
بی شک دوران رسول خدا(صلی الله علیه و آله) آغاز شکلگیری این علوم بوده و حضرت خود پایهگذار این علوم است. ایشان همواره قران را بر مردم تلاوت کرده و به تفسیر و تبیین آیات آن میپرداختهاند. در دوران صحابه علم تفسیر رشد قابل توجهی کرد و اصول و قواعدی برای آن طراحی شد. در این دوران علم حدیث با توجه به منع حدیث قدری در محاق فرورفت اما بسیاری از صحابه خصوصاً شیعیان به ترویج و نگارش حدیث رسول الله و ائمه معصومین همت گماشتند و تابعان که به تدوین و تبویب احادیث پیامبر وائمه معصومین(علیهم السلام) پرداختند. دوران تابعان اغاز دوران شکلگیری مدارس علمی در جغرافیای سرزمین های اسلامی بود که سبب جوشش علومی چند از جمله تفسیر، قرائت و حدیث در بلاد مختلف اسلامی شد.
واژگان کلیدی
تاریخ علوم اسلامی، تاریخ تفسیر، تاریخ قرائت، تاریخ حدیث، پیامبر خدا(ص)، علوم و عالمان قرن اول و دوم، فرهنگ وتمدن اسلامی.