گزارش جلسه دفاع پایان‌نامه جناب آقای محمد کاظم جبلی

گزارش جلسه دفاع پایان‌نامه جناب آقای محمد کاظم جبلی

۱۸ مهر ۱۴۰۳

به حول و قوه الهی جلسه دفاع پایان‌نامه جناب آقای محمد کاظم جبلی، مقطع کارشناسی‌ارشد، رشته مدرسی تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی یکشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۳۰ در دانشگاه معارف اسلامی برگزار گردید.

موضوع پایان‌نامه: محرومیت زدایی در سیره علوی علیه السلام.

استاد راهنما: جناب آقای دکتر سیدروح الله پرهیزکاری.

استاد مشاور: جناب آقای دکتر محمد مصطفی اسعدی.

استاد داور: جناب آقای دکتر سیدضیاءالدین میرمحمدی.

جلسه دفاع، پس از قرائت چند آیه از کلام الله مجید و اعلام برنامه توسط استاد محترم راهنما شروع و سپس دانشجو به ارائه گزارشی از پایان‌نامه پرداخت.

در ادامه داوران محترم نظراتشان را مطرح نمودند و بعد دانشجو و اساتید محترم راهنما و مشاور به دفاع از رساله پرداختند. و سپس اساتید برای نمره دانشجو به شور نشسته و بعد از آن صورتجلسه توسط استاد محترم راهنما قرائت گردید و با تشکر دانشجو از اساتید جلسه به اتمام رسید.

چکیده رساله:
محرومیت‌زدایی یکی از وظایف همه حکومت‌ها و مردم است که تنها مشمول مسائل اقتصادی نبوده و رفع آن در تمامی ابعاد باید مدنظر قرار گیرد. پژوهش حاضر که با استفاده از داده‌های کتابخانه‌ای و به شیوه توصیفی تحلیلی انجام گرفته است به این سؤال اصلی پاسخ داده است که محرومیت‌زدایی در سیره امام علی (علیه السلام) چگونه بوده است؟ پاسخ به این سؤال از آن رو ضرورت دارد که رفع محرومیت در ابعاد مختلف ازجمله وظایف و اهداف اصلی همه پیامبران بوده است و بدون آن نمی‌توان انتظار تشکیل جامعه‌ای الهی داشت. یافته‌های پژوهش نشان داد که در سیره امام علی (علیه السلام)، محرومیت‌زدایی در سه حوزه فرهنگی، اقتصادی و سیاسی دنبال می‌شده است. در حوزه فرهنگی با گسترش علم و دانش، تبلیغ و تثبیت آموزه‌های دینی و استفاده از روش‌های صحیح تعلیم و تربیت، و در حوزه سیاسی نیز با تلاش برای تشکیل حکومت اسلامی و اقامه عدالت از طریق آن، قدم‌های مهمی برای محرومیت‌زدایی برداشته شد. در حوزه اقتصادی نیز ضمن تأکید بر اهمیت رفاه و رفع فقر، با راهکارهای فرهنگی و حکومتی در جهت فقرزدایی قدم برداشتند. راهکارهای فرهنگی فقرزدایی در سیره علوی (علیه السلام) مواردی همچون ترویج فرهنگ کار در جامعه، الگوسازی از انسان‌های موفق، صدقه دادن فقرا در حد توان برای برکت در روزی، کاربست عوامل فردی محرومیت‌زدا و انفاق بهره‌مندان به فقیران بوده است. همچنین در سیره علی (علیه السلام) برخورد با فسادهای اقتصادی، ساده‌زیستی مسئولین، رسیدگی حکومت به محرومان، توزیع عادلانه ثروت‌ها و فرصت‌های اقتصادی و تلاش برای افزایش تولید و بهره‌وری نیز ازجمله راهکارهای حکومتی فقرزدایی بوده است.

واژگان کلیدی
محرومیت‌زدایی، محرومیت فرهنگی، محرومیت سیاسی، محرومیت اقتصادی، سیره معصومان (علیهم السلام).

 

منبع خبر: واحد امور پایان نامه ها