گزارش جلسه دفاع پایاننامه جناب آقای سید محمد احمدی موسوی
۹ آبان ۱۴۰۳به حول و قوه الهی جلسه دفاع پایاننامه جناب آقای سید محمد احمدی موسوی، مقطع کارشناسیارشد، رشته مدرسی اخلاق اسلامی چهارشنبه ۰۲ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۳۰ در دانشگاه معارف اسلامی برگزار گردید.
موضوع پایاننامه: نقش کاربردی حلم در خانواده با محوریت جایگاه مرد از منظر اخلاق اسلامی
استاد راهنما: جناب آقای دکتر محمدجواد فلاح.
استاد مشاور: حجت الاسلام و المسلمین دکتر سیدمحمدرضا موسوی نسب کرمانی.
استاد داور: حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدی هادی.
جلسه دفاع، پس از قرائت چند آیه از کلام الله مجید و اعلام برنامه توسط استاد محترم راهنما شروع و سپس دانشجو به ارائه گزارشی از پایاننامه پرداخت.
در ادامه داوران محترم نظراتشان را مطرح نمودند و بعد دانشجو و اساتید محترم راهنما و مشاور به دفاع از رساله پرداختند. و سپس اساتید برای نمره دانشجو به شور نشسته و بعد از آن صورتجلسه توسط استاد محترم راهنما قرائت گردید و با تشکر دانشجو از اساتید جلسه به اتمام رسید.
چکیده رساله:
خانواده به عنوان مهمترین و مؤثرترین مجموعه در رشد و تربیت انسان، نیاز به کاربست اخلاق در درون خود دارد. خانوادهی اخلاقی خانواده ایست که مسیر خود را براساس دین پیش میبرد و در برون رفت از مشکلات از آموزههای دین کمک میگیرد. یکی از مهمترین مسائل اخلاقی حلمورزی است. حلم یعنی کنترل نفس، حالتی نفسانی است که انسان را از غضبناک شدن باز میدارد. امروزه با توجه به مشکلات فراوانی که در جامعه وجود دارد، از قبیل مسائل اقتصادی، فرهنگی، تأثیرات رسانهای، و مانند آن، چالشها و تنشهایی در خانواده پیش آمده و گاهی اوقات موجب فروپاشی آن شده است. خانواده میتواند با استفاده از این صفت عالی نفسانی، در برابر بسیاری از مشکلات ایستادگی کرده و راهحلی مناسب برای مشکلات و چالشها پیدا کند. اما صفت حلم در کتب اخلاقی به صورتی کلی بیان شده است؛ حال آنکه موارد کاربردی حلم به همراه نقش و دستآوردهای آن، افراد را بهتر و واقعیتر به فواید حلم میرساند. این پژوهش با هدف بیان موارد کاربردی حلم و نقش و دستآوردهای آن، با توجه به سه جایگاه مرد به عنوان پدر، فرزند پسر و همسر بودن، انجام شده و در نهایت به بیان برخی چالشهای این موارد، پرداخته است. روش دراین تحقیق توصیفی تحلیلی است که به روش کتابخانهای با استفاده از مستندات آیات، روایات و تحلیل منابع اصلی و فرعی به حل مسئله مبادرت ورزیده شده است. نتایج این پژوهش بیان موارد کاربردی و بیان نقش حلم مرد و بیان برخی چالشهای کاربست حلم میباشد. از قبیل: حلم پدر در هدایتگری و تربیت فرزندان و مدیریت صحیح خانواده به عنوان نقش آن؛ حلم پدر در نصیحت و اندرز فرزند و همافزایی خانواده به عنوان نقش آن؛ حلم پسر در اطاعت از والدین و جلب نظر و رضایت پدر و مادر به عنوان نقش آن؛ حلم پسر در مواجهه با سالمند شدن والدین و تحکیم روابط خانواده به عنوان نقش آن؛ حلم مرد در مهرورزی و توجه به احساسات متفاوت زنانه و حفظ نظام خانواده به عنوان نقش آن؛ حلم مرد دربرابر خواستههای نامشروع همسر و تحیکم خانواده و جلوگیری از گناه به عنوان نقش آن؛ چالش پدر در رعایت عدالت بین حقوق همسر و حقوق فرزندان، و نیز موارد دیگر که به آن پرداخته شده است.
واژگان کلیدی
نقش کاربردی، حلم، خانواده، جایگاه مرد، اخلاق، اخلاق اسلامی.